Mitä on Voguing?
Voguing on paljon muutakin kuin vain tanssilaji, se on alakulttuuri, joka on syntynyt New Yorkissa 1960 – 1980. Harlemin Ballroom- skenestä Madonnan maailmanlaajuiseksi ilmiöksi nostama Voguing on ottanut runsaasti vaikutteita mm. muotimaailmasta. Voguing tyylejä on useita esimerkiksi Old Way, New Way ja Femme ja kullakin tyylillä on oma liikekielensä sekä tekniikkansa.
Useat artistit ovat vuosien mittaan ottaneet vaikutteita voguingista. Esimerkiksi Madonna, Willow Smith, Ariana Grande sekä Azealia Banks.
Old Way – pop, dip and spin
Old Way on alkuperäinen tanssillinen voguing- tyyli, jolle on ominaista sulavat ja tarkat asennot. Old Wayssa erilaisia teknisiä elementtejä ovat iskut (pops), dipit ja pyörähdykset. Linjakas käsityöskentely, marssit, lattiatyöskentely  sekä kevyen akrobaattiset poseeraukset ovat myös tyypillisiä .
Vogue Fem / Femme – five elements
Vogue Fem on tanssillinen kategoria, johon kuuluu viisi peruselementtiä: catwalk, duckwalk, hands performance, floor performance sekä spins&dips. Viime aikoina on puhuttu myös kuudennesta elementistä, hair. Femme voi olla hyvinkin vauhdikasta ja sisältää paljon temppuja ja dramatiikkaa tai vaihtoehtoisesti olla hyvin pehmeää ja naisellista.
New Way – illusions and flexibility
Tämän tyylin peruselementit ovat käsi- ja lattiatyöskentely eli arm control and floor performance. Myös erilaisten notkeutta vaativien elementtien käyttö on tyypillistä. Tyylikkyys, sulavuus ja tarkkuus eli style, grace and precision, ovat New Wayssa tavoiteltavat asiat.
Runway – walk and pose
Runway eli mallikävely on voguing maailmassa suosittu ja näyttävä kategoria. Isoimmissa balleissa Runway erotellaan European Runway ja All American Runway- alakategorioiksi, joissa kävelytekniikka on hieman erilainen. Runwayssa kävelytekniikan lisäksi asun merkitys korostuu – asu täytyy kantaa oikein ja sen tulee olla teemanmukaisesti muodikas (ei naamiaisasu).
Voguingin historiasta
Voguing on lähtöisin Harlemin mustien ja latinoiden LGBTQ- yhteisöstä aikakaudelta, jolloin vähemmistöjen edustajiin suhtauduttiin yleisesti syrjivästi. Arjen ollessa identiteettiä rajoittavaa, Vogue Ballit olivat areenoita, joilla sai ilmaista itseään vapaasti ja juhlistaa omaa identiteettiä.
Talot (House) olivat tiiviitä perheen kaltaisia yhteisöjä, joita johtivat talojen “äidit” ja “isät”. Talojen jäsenet, “lapset”, saivat tätä kautta tukea ja kokea yhteisöllisyyttä, jota eivät välttämättä kotona saaneet. Monet saattoivat olla biologisen perheensä hyljeksimiä sukupuoli- tai seksuaali-identiteettinsä vuoksi.
Talot kilpailivat toisiaan vastaan balleissa erilaisissa kategorioissa. Tanssillisten kategorioiden lisäksi tyypillisiä olivat kauneuteen ja muotiin liittyvät kategoriat. Kilpailtiin esimerkiksi siitä kenellä oli kauneimmat kasvot (Face), kuka oli parhaiten pukeutunut (Best Dressed) tai kuka kantoi aitoja merkkituotteita tyylikkäimmin (Labels).
Kaikki tämä näkyy edelleen voguing- maailmassa. Talot ovat nykyisin kansainvälisiä kollektiiveja ja kategoriat ovat kehittyneet entistä monipuolisemmiksi. Kuitenkin tämän historian vuoksi Voguing- harrastajien tulee olla herkkiä siinä, että kulttuurista omimista ei tapahdu, sillä onhan alunperin kyse alakulttuurista, joka on syntynyt nimenomaan tiettyjen vähemmistöryhmien voimaannuttamiseksi.
Voguingin historiaan liittyen on tehty joitakin dokumentteja, jotka kannattaa katsoa mikäli on lajista enemmän kiinnostunut. Yksi tunnetuimmista on Paris Is Burning. Tämän lisäksi uusi tv- sarja POSE kuvaa voguing- maailmaa melko totuudenmukaisesti.
Tässä muutama linkki mitä kannattaa katsoa:

Like:
Date:
29/12/2017
Categories:
Tanssi
Author:
admin

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä

Osoite

Kauppakatu 6 A,
33210 Tampere

Sähköposti

office@studiomove.fi